Wist je dat de Haeseveld bieren met zeer zacht water gebrouwen worden dat van diep onder de toren opgepompt wordt uit een eigen diepteput? Perfect brouwwater waarmee het kenmerkende DNA van de Haeseveld bieren gevormd wordt!

Het ontstaan

Elk nieuw Haeseveld brouwsel ontspruit op de bovenverdieping van de centrale toren van het Haeseveld brouwerijgebouw. Ooit was hier het waterreservoir voor de vroegere bloemisterij, maar nu doet de ruimte dienst als moutreservoir voor de artisanale brouwerij. Om bier te brouwen worden 4 ingrediënten gebruikt: water, mout, hop en gist.

Caspary Brouwzaal

Onze experts stellen kwaliteit hoog in het vaandel en doen hierop geen enkele toegeving. Zo beschikken we als eerste brouwerij in België over een prachtige Caspary brouwzaal, een naam als een klok in de brouwwereld. De Duitse familie Caspary bouwt sedert 1788 brouwketels van uitmuntende kwaliteit waarmee we in staat zijn om per brouwsel 2000 liter topbier te produceren.

Mouten

Op de brouwdag wordt ’s ochtends de mout tussen de walsen van een schrootmolen gevoerd waardoor het tot moutschrootsel geplet zal worden. Hierdoor komt het zetmeel uit de moutkorrel vrij, maar blijft het kaf van het graan intact zodat het in een latere fase in het brouwproces als filterbed dienst zal doen. Het moutschrootsel wordt via een buizenstelsel vanuit de toren naar de brouwketel getransporteerd.

Maishen

Het moutschrootsel wordt via een buizenstelsel vanuit de toren naar de brouwketel getransporteerd waar het in brouwwater van 63°C gestort wordt. Dat is de optimale temperatuur om de enzymen die van nature aanwezig zijn in de moutkorrel te activeren. Deze enzymen zorgen ervoor dat het zetmeel afgebroken wordt tot vergistbare suikers.

Spoelen en klaren

Tijdens deze stap wordt het versuikerde beslag gefilterd: de vloeistof wordt van de vaste delen gescheiden. Het geheel van deze filtratie processtap neemt enkele uren voor zijn rekening. Zodra er voldoende wort verzameld is in de kookketel (zo’n 21 hectoliter bij Haeseveld) stopt de filtratie en zal de brouwer het wort langzaam laten opwarmen tot het kookt.

Koken & koelen

Tijdens het koken wordt het wort gesteriliseerd en worden ongewenste smaakjes eruit gekookt. Tijdens het koken wordt ook de hop toegevoegd. Na de kook wordt het wort naar de whirlpool gestuurd. Daarna passeert het wort door een platenkoeler waarbij de temperatuur van 95 °C naar 20°C gekoeld wordt.

Gistingsproces

Het gekoelde wort wordt naar één van de gisttanks gepompt. Vervolgens is het tijd om de gist toe te voegen. Deze zal ervoor zorgen dat de suikers omgezet worden naar alcohol en CO2, maar ook smaak- en geurcomponenten worden toegevoegd. Dit proces neemt 4 tot 6 weken in beslag.

Afwerking

Daarna duwt de brouwer het bier met CO2 koolzuurgas naar één van de 9 schenktanks met een volume van elk 1000 liter die rechtstreeks met de tapkranen verbonden zijn. Daarnaast wordt het bier ook gebotteld. Het bier is dan op weg naar jou om van te genieten. Schol!

Benieuwd naar het volledige
proces?