Dit was Haeseveld
Waar nu een brouwerij, feestzaal en horeca-zaak gevestigd is, stond vroeger één van de grootste en destijds modernste bloemisterijen uit de Gentse omgeving.
In 1910 bouwde August Toeffaert een bloeiend tuinbouwbedrijf op het toenmalige driegemeentenpunt Sint-Amandsberg, Oostakker en Destelbergen.Het bedrijf was gericht op het kweken van allerlei planten met als hoofddoel de uitvoer over de hele wereld
Langs de noordzijde van de inpakhal bevond zich zelfs een zijspoor van de NMBS zodat de spoorwagons rechtstreeks konden worden geladen.
Het ontstaan van Haeseveld
Gasthof Haeseveld
De site van Haeseveld heeft reeds een heuse historie achter de rug. In 1981 verwierf de familie De Gusseme de eigendom van de site en toverde ze de groene oase om in ‘Gasthof Haeseveld’. De naam werd ontleend aan de talloze hazen die Illiana De Gusseme elke ochtend vanuit haar villa voorbij zag huppelen.
Ontstaan van Haeseveld bier
Sinds enkele decennia kon men reeds genieten van een verrukkelijk maar verraderlijk Haeseveld-bier van 11vol%alc. Dit bier werd toen echter niet ter plaatse gebrouwen.
Ontstaan brouwerij
Heel snel groeide dan ook het idee in de vernieuwde site het Haeseveld bier een eigen bakermat te geven en hier een professionele brouwerij in onder te brengen. In 2018 inpireerde de locatie, het samenzijn en de straffe verhalen drie ondernemers uit de streek (Hans De Gusseme, Alain De Laet en Jean-Paul Macharis) om de krachten te bundelen en de site helemaal te renoveren.
Van werf naar Haeseveld
De villa, de grote remise of inpakhal, de watertoren en de stookplaats zijn met respect voor de traditie in al hun eer hersteld en zijn zo het toonbeeld van het industriëel archeologisch verleden van de tuinbouw in het Gentse. Haeseveld is met oog voor detail gerestaureerd en straalt robuustheid en elegantie uit.